erkan baş-barış atay "olayı"

#1
erkan baş ve barış atay hdp listelerinden vekil seçildi... ama es geçilmesin oy verenler., sadece tip seçmenleri değil hatta seçilmelerini sağlayan hdp seçmenleridir.. bunu söyledim.. çünkü yazacaklarım için önemli..


önce kendini eleştir derler.. öyle yapacağım..
bu "olay"da iki ilkesizlik yaşandı.. birincisi.; hdp nedir? es geçen hatta deforme eden hdp yönetimi., hdp'nin ne? olduğunu unuttu.. hdp.; çatı partisi olarak sürece başlamadı.. hdk'nın seçim alanı aracıydı.. bu anlamda hdk bileşeni parti-kurum-kişiler ortak isim olarak hdp yi kullanırlardı.. bileşen olmayanlar ise ilişkilenir(ittifak vs.) bu tarz ile birlikte hareket ederlerdi..

bu anlamda.: erkan baş-barış atay hengi anlamda aday oldu sorusunu soralım.. seçildikten sonra ayrılıp kendi partimiz adına parlamenter olacağız dediler ve hdp kabul etmiş ise bu duruş ilkesizlik-tutarsızlık hatta hdk-hdp yapısına haksızlıktır.. çünkü diğer bileşenler böyle bir tarz işletemiyor.. hdk ortak tanım.. erkan-barış olayı ile bu ilke ve anlayış yok sayılmıştır.. yok böyle bir ön şart yoktu sonradan çıktı ise bu durum bu ikilinin ayıbı.. ama öncelikle sen kendi ilkene sahip çıkacaksın..
kısaca..
hdp yönetimleri.. gerekçeler ne olursa olsun hdk anlayışını ve işleyişi giderek yok etmiş., yeine bürokratik bir parti(hdp) getirmişledir.. hdp araç olmaktan çıkmış., politik ana amaç olmuştur.. haliyle hdp şunun partisi bunun partisi gibi tanımlara zemin sağlanmıştır..
bu arada belirteyim.. hdp kürt partisi ya da kürt hareketi partisi değildir.. demokratik halk mücadelesinde önemli bir örgütlenme zemini olan hdk'nın bir aracıdır bu anlamda hdk içinde yer alan her kesimi temsil eder.. hdk içinde yer almayanların hdp içinde olması anlamsız ve ilkesiz bir duruştur.. ittifak olarak ilişkilenmeye itirazım yok ama hdk içinde yoksun hdp içinde varım olmaz..bu anlamda hdk içinde olmayanların hdk ile ilişkileri.; iki ayrı yapının proğramlı ittifakı şeklinde olabilir.. hdk bu anlayışı es geçerek bu iki kişi ile ilişkilenmekle hatalıdır..

Buldan'ın açıklaması şöyle:

“TİP’in yeniden yaşatılması, gelişmesi ve Türkiye halkları için güçlü bir mücadele mevzisi olması için HDP elinden gelen her türlü desteği vermeye hazırdır. Kesinlikle bu bir ayrışma değil, kurumsal düzeyde daha sağlam bir buluşmanın, herkesin kendi rengi ile tam da HDP projesine uygun biçimde bir arada durma kararıdır. Gerçek bir güç birliği, dayanışma ve yeni koşullara göre daha güçlü yol arkadaşlığı geliştirme kararlılığıdır. Bu vesileyle arkadaşlarımız Erkan Baş ve Barış Atay’a yeni görevlerinde başarılar diliyor, Türkiye İşçi Partisi’ne de mücadelesinde başarı dileklerimizi sunuyoruz.”

https://t24.com.tr/haber/hdp-es-gen...ay-aciklamasi-bu-asla-ayrilik-degildir,717210
bu nasıl bir açıklamadır.. klasik burjuva politikacıları gibi laf olsun edebiyatı..
öyle bir şey yok.. tip bir siyasi partidir.. ayrıca.; bahsedilen hangi tip.. 1960 lardaki tip mi?! yoksa sip den bozma tkp gibi yeni tip mi?.. olabilir.. eski tip yeni tip bu ayrı bir tartışma ama açıklama yaparken sunulan gerekçe ne tarihsel sürece ve ortaya çıkana ne de bunun gerçekliklerine uygun..

tip döneminde belirli bir çizgiye sahip bir partidir.. bu çizgiçok lazım!! ise eynı çizgide tip ya da başka isimle parti kurulur eski çizgi yeni proğramla yaşma dahilolur da olan bu değil ve hdp'nin görevi geçmişin bir çizgisini yeniden yaşatmak ta değil.. hdp unuttu galiba.. t.c. sistemi içindeki sol anlayışa ve tarihine alternatif olarak ortaya çıktı.. m-l vs. denmesin.. hdk içinde m-l hareketler/partiler var.. bu misyon onlarındır ve hdk/hdp görevi de bu içindeki m-l veya başka çizgilerin var olması., gelişmesi için araç olmaktır.. aslında bu farklıların ortak mücadelesinin aracı-zemini olmaktır.. ötesi işgüzarlık ya da burjuva politikacılığıdır.. ayrışma değil-miş!! ya nedir..senin seçmeninin oylarıyla parlamentoya gel hadi bana eyvallah yok öyle bir şey.. hdp kredi verip dükkan açtıran finans kurumu değil..

oturur ittifak yaparsın.. sistem partileri bunu yaptı.. adı belli amaç belli.. ittifak yaptılar sonra herkes kendi dükkanına gitti.. ama hdp böyle bir parti değil ki.. zaten kendisi bir ittifakın ortak simgesi.. hdp ayrı bir parti değil.. ortak tanım.. bu sürekli unutulur ise elbette herkes kendine göre bir tarif yapar..

geleyim bu ikiliye..
siz kimin seçtiği vekillersiniz..
sizi hdp seçmeni seçti.. deseniz ki.. tip olarak seçimlere gireceğiz., belirli yerlerde seçilme olanağımız var ama baraj sorunu var.. yasalar bunun önünü açmış.. hdp ile ittifak yapar seçimlere o yerlerde tip olarak girer boyunuzun ölçüsünü alırsınız.. kazandınız mı? baraj sorunu olmaz..
ama.. öyle bir şey yok..
seçilen bu iki kişinin aday olduğu seçim bölgesinde tip olarak seçilmeye yetecek oyları yok.. parlamentoya hdp vekili gönderiyorum diye oy verenlerin oyu ile seçildiniz.. oy verenler size iş bitince dükkanınıza dönün diye oy vermedi.. hadi hdp yönetimi böylesi bir garabet "olaya" evet dedi.. siz ahlaken nasıl kabul ettiniz..

.............. devam edecek............
 
#2
konu üzerine tartışma..

TİP Genel Merkezinde HDP Eş Başkanları'nın da katıldığı basın toplantısıyla 24 Haziran seçimlerinde HDP den aday olan ve milletvekili seçilen Erkan Baş ve Barış Atay TİP'in kurulduğunu ilan ederken, bundan böyle mecliste TİP adına bulunacaklarını, TİP'i temsil edeceklerini, açıkladılar.

24 Haziran Seçimleri öncesinde HDP ile yapılan ittifak sonucu bugün açıkladıkları bu kararı, seçim öncesi de deklere etmişlerdi.
Hatta bu kararlarını deklere ettikten sonra bir çok çevreden haksız eleştiriler almışlardı.


Biz o zamanda, bu zamanda yaptıklarının doğru olduğunu, Kürt hareketinin siyasal temsilcisi konumundaki HDP'ye İLTİHAK yerine, ilkeli bir İTTİFAKI tercih etmelerinin, HDP içersinde yer alan, kendini sosyalist,komünist olarak niteleyen, ideolojik ve örgütsel bağımsızlığını yitirmiş kuyrukçu yapılara ÖRNEK teşkil etmesi gerektiğini söyledik/söylüyoruz.

Bugünkü toplantıda HDP Eş Başkanlarının da yer alması, bu ilkeli İTTİFAKIN bir sonucu olarak, Kürt siyasal hareketi tarafından da ciddiye alındıklarının, muhattap olarak görüldüklerinin de bir göstergesidir.

Toplantıda ayrıca gerek HDP gerekse TİP temsilcilerinin, bu İLKELİ İTTİFAKIN her alanda bundan böylede devam edeceğini açıklamalarının, toplumsal muhalefete ayrı bir moral ve güç vereceğide göz önünde bulundurulmalıdır.

Şimdi beklenen TİP'in taslak program olarak kitlelerin düşüncelerine açtığı programı, gelen eleştiriler doğrultusunda nasıl düzenleyeceği ve bitmiş bir program olarak kitlelerin önüne sunacağıdır.

Umarız gelen eleştiriler ciddiye alınmış ve bu doğrultuda gerekli düzenlemeler yapılmıştır.
Bir aksilik olmazsa bize göre TİP, yaşanan nesnelliğin dayattığı siyasal alanın solundaki boşluğu dolduracak gibi görünmektedir.
Kendilerine bu yolda BAŞARILAR DİLERİZ.
veda

http://www.solplatform.biz/index.php?topic=5290.msg11557#msg11557

ilk olarak sevgili dostumun yazısını ele alacağım..
ilke ve ilkesizlik.. sanırım veda dostumun yazının asıl konusu bu.. Kürt hareketinin siyasal temsilcisi konumundaki HDP'ye İLTİHAK yerine, ilkeli bir İTTİFAKI tercih etmelerinin, öncelikle böylesi bir İLTİHAK var mı? ona bakalım..

veda dostumun kendi düşüncesine göre iltihak dediği şey sanırım.; bir politik partinin kendi çizgisini bırakıp ya da es geçip., bir başka politik parti/çizgisine dahil olması ya da yörüngesine girmesi olayı olsa gerek.. hdk bileşenleri içinde kendi çizgisini terk edenler var mı? sorusundan önce hdp bir politik çizgi partisi mi? bunu anlayalım.. gerçekten artık anlayalım..

HDK/hdp.; örgüt/parti çizgisi olarak marksizmi ve m-leninizmi veya m-troçkizmi ya da m-stalinizmi ve dahi anarşizmi vs. açık ve resmi olarak eleştiriyor mu?.. HAYIR.. peki bunlardan birisini ya da bir çizgiyi açık ve resmi olarak tek çizgimiz bu diyerek sahipleniyor mu? HAYIR..
hdk/hdp bileşenlerinin her biri kendi çizgisi dahilinde konuşur ve hareket ederken hdk/hdp adına olan resmi açıklamalar ortak açıklamaları oluyor.. yine her biri kendi çizgisi dahilinde toplumsal mücadele alanında örgütlenir ve pratik sergilerken kendi çizgisi dahilinde hareket ediyor.. uymayan şeye katılmama., itiraz etme., alternatifini sunma-yaşama geçirme hakları mevcut..

denilebilinir ki.; "ama bunu yaparken aslında çizgilerinden farklı duruşa sahipler bu anlamda bir şekilde iltihak etmiş oluyorlar.." bu tartışılır.. o çizgi temelinde verilerle tartışılır.. anlayacağınız aslında hdk/hdp içinde değil., yaşamda.; hangi m-l hareketin kimin çayırında ot topladığı elbette tartışılır.. elde devletin bayrağı "nutuk" atmak., 30 ağustosu kutlamak.,kemalizmi!! kutsamak., devleti kutsamak hangi m-l çizgisine sığar tartışılır.. ama verilerle tartışılır..

demem o ki.,veda dostumun eleştirisindeki en anlamsız nokta hdp tanımında yatıyor.. hdp benim bile politik çizgim değil iken hdp şudur budur demek anlamsızdır.. anlamlı tek yanı.; bunun bir kişisel görüş-iddia olduğudur ve tartışılır..
hdp kürt hareketinin partisi demek nedir? görmek gerekir.. bu ayrıdır.. m-l hareketlerin hdk/hdp yapısında yer almaları böylesi ilkesiz bir duruma yol açıyor demek başkadır..
hdp ısrarla böyle değiliz diyor ve sistem tersini pompalıyorken bunu ısrarla iddia etmek anlamsızdır.. bu yüzden m-l hareketlerin hdk/hdp içinde yer almamaları gerekir demek bence yeterlidir.. lazım olan da budur..

çünkü. asıl tartışılacak olan hdk/hdp proğramı/işleyişidir.. bu proğram/işleyiş bir m-l hareketinin çizgisine ters ise elbette "iltihak"!! dahil., ittifak bile yanlıştır..

veda dostum dilerim beni doğru anlar.. eleştirisine itirazım olabilir ama kendince bir görüştür haktır.. ben bu hakka değil., sunuluş biçimine itiraz ediyorum.. hdk/hdp proğramı/işleyişi m-l çizgisine tersdir bu anlamda yer alınmaz alınır ise bu yanlıştır desin anlarım.. elbette ben katılıma değil biçimine itiraz ediyorum diyecektir.. o zamanda hdk/hdp bir çizgi örgütü ve proğramı mı? diye tartışmak gerekir..

veda dostum.. Kürt hareketinin siyasal temsilcisi konumundaki HDP'ye diyor.. yani hdk/hdp kürt siyasi hareketinin temsilcisi imiş.. de... bu kürt siyasi hareketin adı ne? çizgisi ne? tanımı(sosyalist-burjuva-vs) ne? diye sorup., yanıt beklerim.. öyle ya.. bir sürü kürt siyasal hareketi var..

geleyim ilkeli tavra!!!!!!!!!

Biz o zamanda, bu zamanda yaptıklarının doğru olduğunu, Kürt hareketinin siyasal temsilcisi konumundaki HDP'ye İLTİHAK yerine, ilkeli bir İTTİFAKI tercih etmelerinin, HDP içersinde yer alan, kendini sosyalist,komünist olarak niteleyen, ideolojik ve örgütsel bağımsızlığını yitirmiş kuyrukçu yapılara ÖRNEK teşkil etmesi gerektiğini söyledik/söylüyoruz.
şimdi sorayım..
bu iki kişi hangi ilkeler ve proğram altında bir başka politik çizgi partisi ile ittifak yaptı..

yani.; bu iki kişi de hdk/hdp yi kürt siyasi partisi olarak mı? görüyorlar(bence evet).. öyle ise.; hangi nitelikteki birkürt siyasipartisi ile ittifak yaptılar..
m-l bir kürt siyasi partisi mi?.. küçük burjuva bir kürt siyasi partisi mi?.. burjuva bir kürt siyasi partisi mi?.. vs. vs. mi?.. açıklamalarında bu var mı? YOK..
yok ise ilkeden önce bu nasıl bir ilkesizlik denmez mi?..
yani.; bu iki kişinin kendi m-l çizgileri proğramı ile hdk/hdp kürt siyasi partisi!! proğramı-çizgisi hangi noktada çakışıyor.. bu çakışmanın "sınıfsal" yanları ve doğruları nedir?..

bana göre.. bu "olay"da bu doğru ve ahlaklı mevzular konu dışı.. parlamentoya birilerinin sırtında girelim dediler ve hdp bürokratları da olsun varsın dedi.. bence olsun varsın olayı da değil.. hdp içindeki bir kanat.. derin devletin bir kanadının işareti üzerine devletçi sol ile ilişkileniyor.. yani asıl proğramın dışına taşıyor.. süreci deforme ediyor..
 
Üst