2005-2010 yılları arasında gerçekleşen etnik linç olayları raporu

#1
Farklı etnik, kültürel veya sosyal kökene sahip olmak insanlığın en önemli zenginliklerinden sayılması gereken bir özellik olmalı ve korunmalı iken, farklı kimliklere tahammülsüzlük yıkıcı toplumsal etkileri beraberinde getirmektedir. Resmi devlet politikalarının da etkisiyle toplumda giderek tırmandırılmak istenen etnik gerginlikler kimi zaman yerini ırkçı kurumlara ve ırkçı söylemlere bırakmaktadır. Türkiye, ayrımcılık suçunu TCK 122. Maddesi ile cezai yaptırıma bağlamış olsa da ırkçılık ve ayrımcılığın önlenmesine ilişkin hükümler içeren birçok uluslararası sözleşmeyi ya onaylamamış ya da çekinceli şekilde onaylamıştır. Bu durum, ırkçı yaklaşımların neden olduğu ayrımcı davranışların cezalandırılmasına ilişkin yapılması gereken yasal düzenlemeler için de olumsuz bir nitelik taşımaktadır.


---------

6 Nisan 2005 - Trabzon‟da bildiri dağıtan 4 TAYAD üyesi, “esnaf oldukları iddia edilen,”yaklaşık 40-50 kişi tarafından linç edilmek istendi. Bu olay üzerine devreye giren polis TAYAD üyesi olduğu belirlenen 1 kişiyi gözaltına aldı. Linç olayına maruz kalan 1kişi mahkemeye çıkarılarak tutulandı.

10 Nisan 2005 - Trabzon‟da tutuklanan arkadaşları için basın açıklaması yapmak isteyen 30 kişilik TAYAD üyelerine, ülkü Ocakları üyesi olduğu belirlenen 20 kişi tarafından “bunlar PKK‟lıdır, bölücüdür “ denilerek, linç edilmek istendi.

12 Nisan 2005 - Sakarya Kent Merkezi‟nde, Trabzon‟da TAYAD üyelerine yapılan linç girişimini protesto etmek için bildiri dağıtan 6 genç, çevredeki esnaf ve halktan oluşan yaklaşık 100 kişi tarafında linç edilmek istendi. Olayda linç girişimine maruz kalan gençler çeşitli yerlerinden yaralandılar.

21 Ağustos 2005 - İzmir Seferihisar‟da sahilde dolaşan 5 Kürt, “PKK‟li” denilerek. linç edilmek istendi. Yaşanan arbede de linç edilmek istenen gençlerden 3‟ü aldıkları darp sonucunda çeşitli yerlerinden yaralandılar. Yaklaşık 50-60 kişinin linç girişime katıldığı belirlendi.

6 Eylül 2005 - Bursa Gemlik ilçesinde yapılması düşünülen mitinge katılmak için giden TUAD üyelerine, Bozüyük civarında ülkücü bir grup tarafında organize edildiği iddia edilen, “PKK buradan çıkamaz” sloganıyla Kürtlerin seyahat yaptığı otobüslere saldırıda bulunuldu. Saldırgan grup, arabalarda mahsur kalanları yakmak istedi. 144 kişi linç girişimi sonucunda ağır yaralandı ve linç girişimine maruz kalanlardan 14‟ü gözaltına alındı. İki araç yakılarak tahrip edilmiştir. Yaklaşık 1000 kişinin linç girişimine katıldığı açıklandı. Görgü tanıklarının anlatımlarına göre, 100 kişi linç girişimine maruz kaldı.

10 Ekim 2005 - Kayseri Kent Merkezinde basın açıklaması yapan Ezilenlerin Sosyalist Platformu üyesi 15 kişilik bir grup, esnaf olduklarını iddia edilen 30 kişinin saldırısına maruz kaldı. Güvenlik güçlerinin araya girmesiyle linç girişimi tehlikeli boyutta ulaşmadan önlendi.

2 Kasım 2005 - Rize Kent Merkezi‟nde TAYAD üyesi 10 kişi “tecrit kaldırılsın” konulu bildiri dağıttıkları sırada, Ülkü Ocakları üyesi olduğu iddia edilen 15 kişi “Bozkurt işaretleri yaparak ”TAYAD üyelerine saldırdı. Olaylarda 5 TAYAD üyesi yaralandı.

12 Aralık 2005 - Samsun'da tecrit karşıtı bildiri dağıtan Temel Halklar Federasyonu üyesi 4 genç, 7 kişilik bir grup tarafından linç edilmek istendi. Bu saldırıda Temel Haklar Federasyonu üyesi 2 kişi yaralandı.

30 Aralık 2005 - Artvin‟de bildiri dağıtan 2 TAYAD üyesi, 10 kişilik bir grup esnaf tarafından “bunlar bölücüdür” denilerek dövüldü. Linç girişimine maruz kalan kişiler gözaltına alındı ve haklarında dava açıldı.
--------------------------
8 Ocak 2008 - Afyon Kocatepe Üniversitesi'nde okuyan 2 Kürt öğrenciyi kaçırarak bir eve götüren ve öğrencilere 5 saat boyunca işkence yapanların, ülkü Ocakları‟na mensup 7 kişi oldukları emniyet tarafından tespit edildi. Bu şahısların Kürt öğrencileri falakaya yatırdıkları, askıya aldıkları ve kırbaçladıkları ve daha sonra da boş bir araziye bırakarak gittikleri açıklandı. Hastaneye götürülen öğrenciler bir ay 'iş göremez' raporu aldı. 5 Kişi gözaltına alındı ve haklarında “adam dövme ve tehdit etme” olaylarına karıştıkları için dava açıldı.

27 Nisan 2008 - Sakarya‟da „Barış ve Kardeşlik Şöleni‟ düzenleyen DTP üyeleri yaklaşık 300-350 kişiden oluşan kalabalık bir grubun linç girişimine maruz kaldı. Yaşanan arbede de düğün salonunda mahsur kalan yaklaşık 1000 kişilik DTP üyesi zor anlar yaşadı. Düğün salonunda bulunan 65 yaşındaki Ebubekir Kalkan kalp krizi geçirerek yaşamını yitirdi. Yaklaşık 50 kişi yaşanan arbede de yaralandı. Düğün salonunun camları kırıldı.

03 Eylül 2008 - Mersin Tepeköy Beldesi‟nde şeftali toplamaya giden çoğu kadın olan yaklaşık 150 Kürt işçisi, “beldede Kürtleri istemiyoruz” diyen 80-100 kişiden oluştuğu tahmin edilen belde sakinlerinin linç girişimine maruz kaldılar. Kürt işçiler beldeyi terk etmek zorunda kaldı.

15 Haziran 2008 - Kocaeli‟nin Gebze ilçesinde 12 Kürt işçi, 13 Haziran akşamı bir kadına sözlü tacizde bulundukları iddia edilerek, yaklaşık 1000 kişilik bir grubun linç girişimine maruz kaldılar. Saldırganlar, Kürtlere hakaret ederek ilçeyi terk etmelerini istediler.

1 Ekim 2008 - Balıkesir Ayvalık ilçesi Altınova Beldesi‟nde iki grup (Kürt-Türk) gencin sözlü tartışmasıyla başlayan ve 2 kişinin ölümüyle sonuçlanan kavganın ardından, yaklaşık 50 kişilik bir ülkücü grubun provokasyonuyla, Kürtlere ait 30 ev tahrip edildi. Bir ev ateşe verildi. Kürtlere ait 60 işyeri talan edildi, 14 araç tahrip edildi ve yakıldı. 20-25 kişinin Linç girişimine 500-600 kişinin katıldığına dair görgü tanıkları beyanda bulundu. 3 kişi gözaltına alındı ve tutuklandı.

9 Ekim 2008 - Muğla'nın Fethiye ilçesi Karaçulha Beldesi'nde, iki gurup genç arasında çıkan kavga, etnik bir saldırıya dönüştü. Kürtlerin yaşadığı Cumhuriyet Mahallesi, 50 kişilik bir grup tarafından basılmak istenmesi son anda önlendi.

6 Kasım 2008 - Adana Hadırlı Mahallesi'nde 18 yaşındaki Tekin Erdik, emanet aldığı motosikleti çalmaya çalışan ve Kürt olduğu ileri sürülen 3 kişi tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Mahallede, Türk bayrakları sallayıp, PKK ve Kürtler aleyhine sloganlar atan 200 kişilik milliyetçi bir grup, olayla ilgili olarak gözaltına alınan kişileri linç etmek istedi. Yaşanan arbedede linç edilmek istenen 3 kişi çeşitli yerlerinden yaralandı ve jandarmaya ait aracın camları kırıldı. 3 kişi gözaltına alınarak tutuklandı ve haklarında dava açıldı.



------------------

Ocak 2010 - Edirne‟de tutuklamalara ve linç girişimine karşı açıklama yapmak için İstanbul‟dan Edirne‟ye giden 50 kişilik Halklar ve Özgürlükler Cephesi üyelerine karşı, “PKK‟lıların kente gelecekleri” dedikodusu üzerine, esnaf ve birçok siyasi partiye mensup olan yaklaşık 300 kişi tarafından linç girişiminde bulunuldu. Edirne girişinde bekletilen Temel Haklar ve Özgürlükler Federasyonu üyelerine yönelik binlerce kişi Türk ve MHP bayraklarıyla otoyola çıkmak istedi.

3 Ocak 2010 - Erzincan‟da 10 kişiden oluşan sivil toplum örgütleri bir araya gelerek, Edirne‟de yaşanan linç girişimlerini protesto etmek için basın açıklaması yaptıkları sırada, görgü tanıkların beyanına göre; Alperen Ocakları mensubu birkaç kişinin esnafı kışkırtarak yaklaşık 30 kişi ile birlikte basın açıklaması yapan grubu linç etmek istedi.

5 Ocak 2010 - İki liseli gencin kavgası, Mersin‟in Akdeniz ilçesine bağlı Kazanlı Mahallesi‟nde etnik (Arap-Kürt) kavgaya dönüştü. 6 kişi yaralandı.

6 Ocak 2010 - Manisa Kula ilçesine bağlı Selendi‟de, yılbaşı gecesi kahvehanede sigara içilme meselesinden dolayı çıktığı iddia edilen tartışma, MHP‟liler tarafından “tekbir” getirilerek etnik bir provokasyona dönüştürüldü. Yaklaşık 1500 kişilik kalabalık bir grup, Romanlara ait 25 ev, 10 iş yeri ve birçok araç tahrip edildi. 70 Roman ailesi güvenlik nedeniyle Gördes‟te bulunan akrabalarının yanına taşındı. Evleri ve araçları ateşe verilen yaklaşık 400 Roman ilçeyi terk etmek zorunda kaldı. Üç kişi yaralandı ve aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu çok sayıda kişi mağdur oldu. Olaylarla ilgili 5 kişi gözaltına alındı ve tutuklandı.

25 Temmuz 2010 - Bursa İnegöl‟de "Kürtler saldırdı" Provokasyonu‟yla galeyana gelen bir grup aynı ilçede yıllardır yaşamlarını sürdüren Kürt komşularına saldırdı. Kürtlerin evleri, iş yerleri, araçları yakıldı ve taşlandı. Ardından da polis merkezine yürüyen kalabalık, gözaltına alınan Kürtlerin kendilerine verilmesi için eylemlere başladı. Burada polisle çatışıp, polis araçlarını ve Kürtlere ait olduğu düşündükleri sivil araçları ateşe verdiler. Talepleri gözaltına alınan Kürtleri kendilerine verilip linç etmekti. Olaylar sabaha kadar devam etti. Vali “linç olayına karışanların, vatanını milletini seven insanlar olduğunu ancak yüksek oranda alkollü olduklarını" belirterek, adeta, adam öldürme teşebbüsünde bulunanların ilk savunmalarını yaptı. Yaşanan olaylarda, 53 kişi gözaltına alındı. 8 kişi yaralandı, 35 kişi, linç girişimine maruz kaldı. Linç girişimine katılanların 400-500 kişi civarında oldukları belirlendi. 11 kişi tutuklandı. 6 araç tahrip edildi.

26 Temmuz 2010 - Hatay‟ın Dörtyol ilçesinde 4 polisin öldürülmesini bahane eden ırkçı gruplar, BDP il binası ve Kürtlere ait çok sayıda işyerini ateşe verdi. Yaklaşık 100 Kürt linç girişimine maruz kaldı. Karakol bahçesinde gözaltına alınan 5 kişiye yönelik yapılan linç girişiminde 1 kişi silahla vurularak yaralandı.

27 Temmuz 2010 tarihinde tekrardan Kürtlere yönelik linç ve silahlı saldırıda bulunuldu. Bu saldırı sonucunda iki Kürt yaralandı. Yaşanan olayda birçok işyerlerinin camları kırıldı. Yaralanan iki kişi hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı. Kürtlere ait en az 25 ev ve işyeri yakılırken, yerel kaynakların bildirdiğine göre, “Kürtlere ait 70-80 işyeri ve ev yakıldı veya talan edildi. İki gün boyunca linç girişimini başlatan ve sürdürenlerin yaklaşık 1500 kişi olduğu açıklandı. İki gün boyunca linç girişimine yaklaşık 1000 kişi maruz kaldı. 40 kişi gözaltına alındı. 16 kişi dükkânları yağmalamaktan tutuklandı. Bir kişi şüpheli şahıs olarak gözaltına alındı. Bu kişi JİTEM‟le çalıştığına dair itirafta bulundu.



Raporun tamamına http://www.ihd.org.tr/index.php?opt...laylari-raporu&catid=34:el-raporlar&Itemid=90 bu linkten ulaşılabilir.

saygı ve dostlukla
 
Üst