24 Haziran seçimleri!?

#1
cia, amerikan hükümeti ve küresel sermaye, rte ve akp ile yola devam dedi. 24 haziran seçimlerinin sonuçları belli olmuştur.

Eski CIA uzmanı Henri Barkey: ABD Erdoğan’a bir hediye verdi... İkinci turda kazanır
Türkiye tarafından hakkında yakalama kararı bulunan CIA uzmanı Henri Barkey, son döndemde gündemde olan Menbiç konusuna ilişkin “Menbiç Erdoğan için seçimler yüzünden önemliydi, ABD Erdoğan’a bir hediye verdi” ifadelerini kullandı. Barkey ayrıca Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda ‘Erdoğan’ın kazanmasını beklediğini’ ifade etti.


Sputnik Türkiye’nin haberine göre 15-16 Temmuz 2016 tarihinde Büyükada Splendid Otel’de yapılan toplantıda darbe girişimini organize edip koordine ettiği ileri sürülerek İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hakkında yakalama kararı çıkarılan CIA uzmanı Henri Barkey , ABD Dış İlişkiler Konseyi (CFR) tarafından düzenlenen ‘Kuzey Suriye: ABD , Türkiye ve Kürtler’ başlıklı panelde Türkiye ile ABD arasında yapılan Menbiç görüşmelerine değindi.

Barkey, Menbiç konusunda anlaşma sağlanmasının Erdoğan için önemli olduğunu belirtti ve “Her şeyden önce, Menbiç meselesi Erdoğan için seçimler yüzünden önemliydi, bir açıdan, ABD ona bir hediye verdi. Bu, Erdoğan’ın istediği bir şeydi ve sonunda istediğini aldı” ifadelerini kullandı.

‘YPG BİR ARAÇ OLARAK ORTAYA ÇIKTI’

Aynı panelde YPG için “YPG bir araç olarak ortaya çıktı ve o yalnızca ABD’nin kullanabileceği bir araçtı” şeklinde konuşan Barkey, ABD ile Türkiye arasında yapılan Menbiç anlaşmasının ardından YPG’nin konumuna değinerek “YPG’nin Menbiç’ten daha önce çekilmemiş olması mantıklı değil, orayla herhangi bir ilgileri yoktu. Yani, demek istediğim, ilgileri batıyla bağ kurmak açısından bir süreliğine vardı” dedi.

‘ANLAŞMANIN BİR PARÇASI DEĞİL’

“Eğer Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun gerçekleşen buluşmanın ardından yaptığı yorumlara bakacak olursanız, onun basitçe ‘Şimdi Menbiç’i aldık ve daha doğuya doğru ilerleyeceğiz’ dediğini görürsünüz” diyen Barkey, Çavuşoğlu’nun Kandil mesajıyla ilgili olarak “Bunun anlaşmanın bir parçası olduğunu düşünmüyorum” ifadelerini kullandı.

SURİYE’DEKİ KÜRTLERE NE OLACAK

YPG ve Suriye’nin kuzeyindeki Kürt varlığı üzerinden yaşanan gerilimle alakalı olarak “Bu durum mevcut temel probleme ışık tutuyor. Temel problem hiçbir zaman Menbiç değildi. Temel problem, Suriye’deki Kürtlere ne olacağı” ifadelerini kullanan Barkey, Türkiye’nin kuzey suriye’de herhangi bir Kürt varlığını kabul etmeyeceğini vurgulayarak “Şimdiki duruma göre, Türkler Fırat’ın yalnızca batısında değil, doğusunda da herhangi bir şekilde Kürt yönetiminde bulunan bir bölgenin varlığını kabul edilemez bulacaklardır. Bu durumda, bölgede bazı problemlerle mi karşılaşacağız? Bu ilk aşamaya ulaşmak zor değil, ancak bu devam eden bir süreç ve bazı problemler yaşanacak” dedi.

BARIŞ SÜRECİNE DÖNÜLECEK Mİ?

,Barkey, katılımcılara yöneltilen “Türkiye ve PKK arasında yeniden bir barış süreci oluşması için ne gerekiyor?” sorusunu ise Erdoğan’ın siyasetteki başarısıyla ilişkilendirerek “Erdoğan müthiş bir politikacı. Aynı anda bir sürü farklı şeyi idare edebilmesinden ötürü, eskiden onun bir beyni olmadığını, bir süper bilgisayarı olduğunu düşünürdüm. Ancak Erdoğan bunu kaybediyor” dedi.

Buna ek olarak Barkey, Ak Parti ile PKK arasındaki barış sürecinin yeniden kurulup kurulmayacağına dair “Bu konuyla ilgili olarak, eğer seçimlerden zaferle ayrılırsa Erdoğan’ın ‘affedici’ bir politikacı olabileceğini ve barış sürecine geri dönülebileceğini düşünmüştüm. Ancak, artan bir şekilde gözlemlediğim iki şey var. Bunlardan birincisi, Erdoğan’ın git gide düzensizleşmesi” ifadelerini kullandı.

‘İKİNCİ TURDA ERDOĞAN KAZANACAK’

Erdoğan’ın 24 Haziran seçimlerine giden süreçte muhalefet tarafından öne çıkarılan yeni yüzler sebebiyle hata yapmaya başladığını belirten Barkey “İkinci olarak, ana muhalefetin aday olarak karşısına çıkardığı yeni yüz, Erdoğan’ın oyununu bozdu ve Erdoğan hata yapıyor. Bu yüzden Erdoğan, daha da savunmacı bir hale geliyor. Erdoğan her zaman ‘intikamcı’ bir insandı, ancak bu sefer meseleyi çok daha aşırı bir duruma doğru ilerletiyor” ifadelerini kullandı ve seçimlerden galip ayrılsa dahi Erdoğan’ın bu tutumunu değiştirmeyeceğini vurgulayarak “Bu yüzden Erdoğan’ın, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda kazansa bile —ki kazanmasını bekliyorum- bu meselede ‘affedici’ bir tutum alacağını düşünmüyorum” dedi.

‘SEÇİMLERDEN SONRA BÜYÜK BİR HUZURSUZLUK YAŞANABİLİR’

Barkey, seçim sonrası Türkiye’sinde PKK ile olan ilişkiler konusunda barış sürecini hatırlatarak, “Barış sürecinde önemli olan şey, Türk devletinin PKK ve onun liderliğiyle doğrudan görüşmesiydi. Yani bu eşik bir kere aşıldıktan sonra ‘Ben teröristlerle konuşmam’ diyemezsiniz. Teröristlerle konuştunuz, onlarla anlaşmalar yaptınız ve aslında bu anlaşmaları uyguladınız da. Bu yüzden bu argüman artık geçerli değil” dedi. Seçim sonrası Türkiye’sinde Kürt meselesinin akıbetine ilişkin de ‘huzursuzluk’ uyarısı yapan Barkey, PKK’nın Hükümeti masaya oturtma konusunda zorlayacağını belirterek “Seçimlerden sonra bu durum, büyük bir huzursuzluğa, belki şiddete mal olacak ancak Türk hükümeti Kürtlerin siyasi organları tarafından kesinlikle bir barış sürecine zorlanacak. Ancak eğer seçimlerde muhalefet kazanırsa, bu sefer başka bir oyun kurulacak” ifadelerini kullandı.

Cumhuriyet gazetesi.
 
Son düzenleme:
#2
Sonucu belli seçimlerde oy kullanmak?! Atı çaldı üsküdarı geçti.Amed, Siirt ve Van’da seçim görevlileri ve oy pusulaların, bazı bölgelere askeri helikopterlerle taşınması dikkat çekti. (anf)
önceki yazıda belirttim, amerika nato rusya ab rte ile devam kararı aldılar.. zaten sonuç belliydi..
fakat astığım yazı ne yazik ki pek iplenmedi nedense bir eleştiri ve yorum almadı.. doğaldır seçim arifesi

sonucu belli seçimin tek istenmeyen sonucu hdp'in barajı geçmesi oldu.. rte ne chpyi, ne iyi partiyi zaten rakip görmüyordu.. tüm derdi hdpin baraj altında kalması için çabalaması oldu..
bu konuda rusya abd nato ab de her türlü imkan ve hediyerli sundular kandil harekaı membiç efrin
sözde f35 ambargosu ab heyetinin sözde göçmen antlaşması için türkiyeye gelmesi
yalnız gözden kaçan şey efrin işgali öncesi rte nin vatikana gidip papa ile görüşmesiyde herkes bunu es geçti...

bu saatten sonrta ölü gözünden yaş beklemek abesle iştikal olur..
şimdi ne olacak?
amerika, batı ve rusyanın beklemediği yani hesaplayamadığı şey hdp nin barajı aşması oldu..
rusya abd ab nato efrin membiç güney kürdistanı işgali için t.c ye tam yetki ve destek sundular

akp, mhp özellikle rte ve bahçeli ortaklaşması ile faşimin ağırlaşacak kürt bölgelerinin işgaline hız verilecek pkk ile mücadelede sertleşme yoğunluğu daha ağır bir savaş ve ekonomiye yansıması olacak.
hdp yi ne bekliyor? aynı senaryo tekrarlanacak önce 15 25 vekilin bir şekilde vekillikleri düşürürelecek
hatta ret hdp yi kapatmaya kadar gidebilir bu konuda mhp chp iyi partide destek sunacak..
nede olsa vatanın bekası?

almanyanın son seçimleri 1936 idi hitler ben almanyayım tek bayrak tek dil tek ülke diyerek alman halkının desteği yani demokrasi ile gelip iktidar oldu
franko musolinide aynı şekilde demokrasi? ezici halkd esteği ile iktidar oldular ve diktatör
rte de halk desteği yani demokrasi ile geldi tek adam oldu..

anarşi bir kez daha tarih önünde doğrulandı demokrasi bir amaç değil araçtır diktatörlük için
ne yapmalı?
önce 2 soruya cevap aranmalı
1 abd neden rte den vaz geçmiyor?
2. rusya ile askeri anlaşmalar ile natodan uzaklşan t.c ye nato neden tam destek sunuyor?
ortada soğuk savaş ve komünist tehdit yok..orta doğu, asya, uzak doğuda abd hakimiyeti hergün dahada güçleniyor..
 
Son düzenleme:
#3
NYT TÜRKİYE’Yİ BEKLEYEN TEHLİKEYİ DEMİRTAŞ’IN SÖZLERİYLE VERDİ

New York Times (NYT) gazetesinde Carlotta Gall imzalı haberde ise, muhalefet içerisinde önemli bir kesimin bu seçimleri ‘demokrasiyi kurtarmak için son şans’ olarak gördüğüne dikkat çekildi. Buna ilişkin İyi Parti’nin bir yöneticisinin açıklamasına yer verilen haberde, Türkiye’yi bekleyen tehlikeye dair Selahattin Demirtaş’ın cezaevinden yaptığı konuşmasındaki sözleri aktarıldı.

Demirtaş’ın ‘karanlık bir tünelden geçileceği’ uyarısına değinilen haberde, tek adam rejiminde insanların nasıl zorlu ve geri dönülmez bir yola gireceklerine dair yaptığı uyarılar da tırnak içinde verildi.
 
#4
Sonucu belli seçimlerde oy kullanmak?! Atı çaldı üsküdarı geçti.Amed, Siirt ve Van’da seçim görevlileri ve oy pusulaların, bazı bölgelere askeri helikopterlerle taşınması dikkat çekti. (anf)
önceki yazıda belirttim, amerika nato rusya ab rte ile devam kararı aldılar.. zaten sonuç belliydi..
fakat astığım yazı ne yazik ki pek iplenmedi nedense bir eleştiri ve yorum almadı.. doğaldır seçim arifesi

ben bir özeleştiri vereyim.. :)
ciddiye aldım.. ki.. seninle sohpetini de yapmıştık ama dediğin gibi kişi olarak yapacağın tespitler yaşamın gerçeklerindeki öznelerin işleyişine uymuyor ise.. yaşamın gerçeklerindeki öznelere göre pozisyon alırsın.. yani.. boykot bile bu sürecin ve sonucun bir öznesi olmaktan kurtulamazdı.. bu anlamda olabildiğince direnecek tarz tutturmak ve yarına hazırlanmak zorunluluktu..

sonucu belli seçimin tek istenmeyen sonucu hdp'in barajı geçmesi oldu.
evet.. doğru ama bana göre.. bu operasyon.; hdp yi kesin baraj altında bırakacak bir tarzda işletilmedi.. çünkü hdp baraj altında kalırsa bu açık olarak seçim süreci ve sonuçlarını çok ciddi olarak etkilerdi.. bu anlamda.. sıçrama yapması engellendi ve burada kalındı.. ötesi çok açık-net bir darbe işlevi olarak sırıtacaktı.. hdp ittifaka alınmadı ama amaç., baraj altında kalsın diye değil.. bu noktada popülizm yapılırken işin aslı es geçildi ama olsun.. karşılıklı destekler bir meşrulaşma zemini yarattı.. benim asıl korkum bu ortaya çıkan zemini yıkmak amaçlı yaşatılacak olanlardır..
yani.. hdp ne yapılırsa yapılsın barajı aşardı.. aşmasın isteyen aleni darbe yapmak zorundaydı.. amaç.; sıçrama yapmasın(akp den oy alma ve türkiye solu-demokratlarından yüksek oy alma olayı)., ilişkilenmeler meşrulaşmasın içindi.. bu yüzden ince-akşener sempatisi öne çıkartıldı ki sabun köpüğüdür.. asıl önemli olan gösterilmeyen ilişkilenmelerdir.. şimdi bunları netleştirip sistemleştirmek gerekiyor..
 
Üst