cumhurbaşkanlığı gevezelikleri ve çorbada maydonoz

#1
türkiyesolunun nasyonalistleri seçim süreci ve sonuçlarını "hallettiler" şimdi "önlerine" bakıyorlar.. yani, her zamanki gibi, önlerine konanı y!y!p, abeste geviş getiriyorlar..

neymiş tayyip bu başarıdan!! sonra cumhurbaşkanı olurmuş ve bdp desteklermiş..

geziyi halk ayaklanması sadaka isteyen işçileri işçi sınıfı ayaklanması olarak "yazan" bu "tip" sol seçimlerle birlikte chp arkasına geçip, akp gidecek naraları attılar..

ortaya çıkan sonuçları da biz yenilmedik chp yenildi diye tarif ederken, chp yüzünü sola dönseymiş kazanırmış hikayeleri yazdılar.. dönse ne olurdu.. sizin oy kapasiteniz ortada.. chp yüzünü kürtlere ve türkiye devrimci demokratik güçlerine dönse idi bu dedikleri olurdu.. hoş bu "tip"lere göre bunlar sol değil.. milliyetçi ve kuyrukçu..

akp türkiye batısında varlığını korudu ama kürdistanda çöktü bu yüzden seçim sonuçları halk iradesi ile tartışılıyor ve çatışılıyor..

o kadar aymazlar ki.. milliyetçi!! kürtlerin ceylanpınarda neden direndiğini görmüyorlar.. üstelik suriye politikalarına göre bile görmüyorlar..
ceylanpınar., türkiyenin suriyeye müdahale ettiği alanların en önemlisi.. bu durum bu nasyonalistleri hiç ilgilendirmiyor..

işin bu yanındaki vehamet haliyle "önümüze bakalım" duruşuna da yansıyor..
önümüzde cumhurbaşkanlığı seçimi var..
bir öncesi aşamada akp gitsin takıntısına şimdi de tayyip cumhurbaşkanı olmasın eklendi.. geçmişte bunu a.gül üzerinde işletmişlerdi.. ama şimdi cumhurumuz a.gül..

bu "tip"ler, her zamanki gibi süreci ilişkin doğru sorularla analiz edemedikleri gibi doğru yanıtlarla doğru tespitler de yapamıyorlar..

konu akp gitmesi ise bu anlamda var olan koşullara göre chp değişmeliydi ve bu değişme dgeleneksel devletçi-faşist çizgiden kopma olmalıydı.. hem bunu isteme koru.. 30 ağustosu kutla ataya selam çak.. hem cumhuriyet elden gidiyor de.. hemde demokrasi iste.. perhiz-lahana turşusu politikaları..

hadi "laik-cumhuriyetçi" hatrınıza m.kemali inönüyü geçtik.. bu ülkede kimler cumhurbaşkanı oldu tayyip kadar rahatsız etti mi?
sürekli asker oldu.. yetmedi darbe başları oldu.. yetmedi emekli kahvesinden oyundan kaldırılıp, getirilen(ahmet sezer) de oldu..
ama halk desteğine sahip celal bayar, özal, gül sizleri rahatsız etti.. dikkat edin demireli saymadım.. halk desteği yokken oldu..

işin komik yanı.. hangi "cins" cumhuru beğenen olursa olsun.. hiçbiri meşru-resmi halk desteği ile gelmedi..
başkanı halk seçmelidir.. valiyi halk seçmelidir diyen yok.. bu bölücülüğe giriyor..

şimdide yine kürtler üzerinden cumhuriyet satlıyor manüplasyonu yapılıyor..

çorbada maydonoz olma derler.. yani sen kimsin anlamına gelir ama.. o maydonoz bile olmaz ise olmaz bir tatdır.. türkiyesolu bu anlamda çorbada maydonoz bile değil..

tümden türkiyesolu dedim.. çünkü aynen böyle.. ama maydonoz olduğu halde o çorbayı maydonozdan fazla etkilediği zamanlar oldu.. zaten mesele budur.. maydonoz konumunda bile etkili olabilmek..

kürtler önce maydonoz bile değildi.. sonra maydonoz oldular şimdi çorba yapılırken dikkate alınmak zorundalar..
bu anlamda.. cumhurbaşkanlığı seçiminde de kürtler dikkate alınacaktır.. şu aşamada anahtar konumdalar..

öncelikle tayyip aday olur mu? ve olursa neden? olur sorularına yanıt bulunmalıdır..
 
#2
öncelikle tayyip aday olur mu? ve olursa neden? olur sorularına yanıt bulunmalıdır..

cemaat ile çatışma başlayana kadar tayyip kendi zeminlerine dayalı bir başkan olma stratejisi çizmişti.. ama cemaat çatışması ve sonrasındaki gezi süreci ve çözüm sürecindeki duruşları bu stratejiyi örseledi, hatta işlemez hale getirdi..

şimdiki aday olması ise değişen koşullara ve gerekçelere dayanacaktır..

var olan duruma göre tayyip partinin başından ayrılırsa ve var olan cumhurbaşkanı yetkilerine bakılırsa özellikle parti ve kitle üzerinde etki gücü azalacaktır.. bayar-menderes olayından bunu anlarsınız.. arkadan gelecek olan genel seçimlere bu dezavantajla girerse olumsuz sonuçlar çıkabilir.. özal-akp ve demirel-dy olay örneği gibi..

geriye şu ihtimal kalıyor..
tayyip cumhurbaşkanı olarak üzerine gelinen yolsuzluk iddialarından ve yargıdan kurtulmayı düşünüyor.. bunu düşünebilir.. çiller anlaşarak, sessizce çekilerek bunu atlattı ama tayyip hala savaş çığlıkları attığından o aşamayı geçti.. tek çaresi parti ve kitle üzerindeki hakimiyeti ve gelecek genel seçimlerde konumunu koruması.. olacaktır.. ama türkiye siyasi alanı yeniden dizayn sürecini başlattı ise bu ihtimal çok zor..
başkanlık sistemi getirilmeden bu anlamda ciddi anayasa ve yasama-yürütme-yargı işleyişi değişimleri yaratılmadan tayyip'in cumhur olması, kendini korumaya lama taktiğinden başka bir anlam ifade etmez..
kısaca cumhurbaşkanı olarak yırtma ihtimali bir veri oluyor.. ama bu olasılık aynı zamanda nasıl bir akp ve hangi ekip sorusunu gerekli kılıyor..

önümüzdeki süreç bu zeminlerde geçecek.. burada muhalefet ne yapmalı? sorusu gündeme geliyor..

chp+nasyonalist sol.. tayyip cumhur olmamalıdır gibi soyut bir pozisyon içinde.. ama bu nasıl başarılır noktasında bir strateji yok.. demirel cumhur olduğunda ben bu ülkede yaşayamam diyerek fransaya giden yalçın küçük gibi toplu iltica olayı olabilir.. yada gösteriler yapılabilinir.. de chp katılır mı?

yazıma burada ara vereceğim.. yani düşünmeli sonra tekrar tartışılmalı diyeceğim..

 
#3
tatava yapma !!!

"tatava yapma bas geç" bu slogan, chp'nin türkiye solunun nasyonalistlerine yönelikti..
ankarada bir faşisti aday gösterdi diye "tatava yapan" nasyonalist sola zaten bana vereceksin., tatava yapma bas geç dedi..

ankara yerel seçimleri

2009 2014 fark
akp.... 940.230 akp... 1.416.000 + 478.000
chp... 763.879 chp... 1.384.000 + 621.000
mhp.. 667.871 mhp.. 245.000 -423.000
tkp... 2.270 tkp..... ??????

dtp(bdp)... 11.353 hdp.... 28.200 + 17.000

ankarayı örnek olarak aldım.. istanbul da farklı değil.. kendi adaylarına oy vermeyen "tatavacılar".. şimdi kalkmış, cumhurbaşkanlığı tartışması yapıyorlar..

çorbada maydonoz kadar cürmünüz yok.. yoktan varolan ve her türlü baskıya karşı yürüyen hdp üzerinde "tatava" yapıyorlar..

aynı taktik yine işletiliyor..
akp karşıtlığı üzerinden seçim süreci işletildi.. chp peşinde anti-kürt özgürlük mücadelesi nasyonalizmi yükseltildi.. yaratıılan kamplaşma ile akp kendini korudu..
şimdi de cumhurbaşkanlığı seçimleri ile ilgili tayyip karşıtlığı üzerinden aynı tarz işletiliyor.. bdp-akp tayyip cumhurbaşkanı!!

özgürlük hareketi(tüm halklar ve enternasyonal hareketler) cumhurbaşkanı kim olacak.. hükümette kim kalacak yada kim gelecek gibi işlerle iştigal etmiyorlar.. KENDİ POLİTİK SÜREÇLERİ VAR.. POLİTİKALARINI DA, SİSTEM ADINA KİM MUHATAPLARIYSA ONA DAYATIYORLAR..

cumhurbaşkanlığı tayyip-cemaat-chp, yani sistem içi çatışmalar ile ilişkilidir.. çözüm(demokratikleşme) sürecine ilişkin özgürlük mücadelesinin taleplerini kim dikkate alacak ise onunla müzakere yapılır.. almayan ile çatışılır.. OLAY BUDUR..

yani... TATAVA YAPMAYIN SÜRECİN İÇİNDE DOĞRU POZİSYON ALIN

geleyim bazı zibidi ve andavallara ve dahi çakallara..
istediğiniz kadar tatava yapın.. it ürür kervan yürür..
sizler ise.. ya sistem eşeklerinin peşinde deve olarak kalırsınız yada halkların demokratik mücadelesine eşit özneler olarak katılırsınız..





 
Üst