"türkiye solu! kürt politik halk hareketine nasıl bakıyor!!

#1
birgün gazetesinde yayınlanan bir röportaj ilgimi! çekti!..
röportaj..; emek-barış ve özgürlük blok adaylarından sırrı süreyya ve ertuğrul kürkçü ile yapılmış..
yazıya baktığınızda.. bu röportaj için .., bu iki kişinin seçilmesi tesadüf değil.. sanki iki sosyaliste bu blokda ne işiniz var gibi hesap soruluyor.. yada bizi ikna edin ..'' yaptığınız ne kadar doğru anlatın deniliyor..

öyle ya levent tüzel bir yana.. blok bdp ile özdeş görülüyor.. yani sosyalist olmayan bir parti.. ile özdeş..

Mesele Dergisi, Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku’nun Mersin adayı Ertuğrul Kürkçü ile İstanbul 2. bölge adayı Sırrı Süreyya Önder’le hem vetoyu, hem de seçimlerin muhtemel sonuçlarını konuştu.* * *
birgün gazetesi yazıyı bu giriş ile başlatmış.. ama konuştukları ise.., birgün gazetesinin belirtiklerini içeriyor ama.., bunlarında ötesinde "bir şey"lere de değiniyor..

birgün gazetesi kendince ne yapmak istemiş bu ayrıdır ama röportajı yapan kişiler yani mesele dergisinin "meselesi" nedir ben anlamaya çalıştım ve anladıklarımı da paylaşmak istedim..

Sizi Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku adaylarından olmaya yönelten ne oldu? Hangi saiklerle bu adaylık teklifini kabul ettiniz?
ilk kafadan soru bu.. sanki bu kişiler bir halt işlemişler de soruluyor.. anlatın bakalım bu adaylık işi nerden!! çıktı böyle..!!
bilindiği gibi saik aslen güdü demektir.. neden olarak kullanılırsa da.. asıl olarak güdümlenmiş nedenler anlamındadır.. yani olumsuzluk taşır..
korku panik kuşku çaresizlik çıkar.., vs. gibi olumsuz etkilerle yapılan edimler anlamındadır..
röportajı yapan türkiye solunun!! beyaz elit "aydınları".. bu kelimeyi bilmeden rastgele kullanmış değillerdir..
bu hesap sormadan sonra ikinci soru pardon sorgu geliyor..

Bir önceki seçime de yine Blok’la seçime girildi ve parlamentoda bir grup oluşturuldu. Bu dört yılda parlamentoda ve parlamento dışında neler denendi, ne kadar yol alında ve bugün hangi noktadayız?
bu soruyu sayın sırrı süreyya ve sayın kürkçünün açıklama gayretleri!! üzerine soruyor..
her ikisi de aday olma "saik"lerini açıklıyor..

Sırrı Süreyya Önder: Bizim Blok’ta, hem sosyalistlerin sesi olabilmek hem bu ülkenin en önemli meselesi olan Kürt sorununda sınıfsal bir bakış açısının altını çizebilmek, siyaseten çözümler üretebilmek, istismar, imha ve yok sayılmaya karşı kitleleri uyandırmak, kitlelerin sesi olmak gibi bir işlevimiz söz konusu.

Ertuğrul Kürkçü: Ben Sırrı’nın söyledikleriyle tamamen mutabıkım. Ayrıca şunu ekleyebiliriz: Bu blok zaten vardı. Sadece seçimlere doğru giderken bir seçim bloku olarak kendisini yeniden ifade etti.

sırrı süreyya acemi politikacı olduğundan saik zokasını yutmuş...; Bizim Blok’ta, hem sosyalistlerin sesi olabilmek hem bu ülkenin en önemli meselesi olan Kürt sorununda sınıfsal bir bakış açısının altını çizebilmek, siyaseten çözümler üretebilmek "için" gibi kendi "saiklerini anlatmaya çalışıyor.. ama farkında değil kendini kürtlere sosyalizmi öğretecek ve kürtleri "sınıfa" çekecek abi pozlarına da sokuyor..
sanki kürtler sosyalizmi hiç bilmiyor.. sanki kürtlerin sadece proleterleri kürt sayılmıyor.. diğerleri!! kürt sayılıyor.. da bu sınıf dışındaki kürtlerle boşuna ilgileniyorlar..

ertuğrul kürkçü daha deneyimli olduğundan amacı anlamış ve akıllıca savuşturmuş..
ortada "saik falan yok zaten bir blok çalışması var diyor.. Ayrıca şunu ekleyebiliriz: Bu blok zaten vardı. Sadece seçimlere doğru giderken bir seçim bloku olarak kendisini yeniden ifade etti.. ve ekliyor..,

Geçmişte Halkın Emek Partisi’nin (HEP) başına bir sendikacı -Fehmi Işıklar- gelmişti. Fakat sendikal hareket daha sonra bu ortaklığın uzağına gitti. Sonra hak savunucuları bu sürece yaklaştılar. ÖDP’nin kurulmasıyla birlikte sosyalist hareketler ittifak bakımından dalgalı bir yol izlediler gerçi ama, nihayetinde hep sürüp giden bir ittifaktan söz ediyoruz.

Zaten başka türlüsü de bence manasız olur. Kürt Özgürlük Hareketi ne tarihsel kurtuluş perspektifi olmayan bir köylü hareketi, ne de Irak’ta ve İran’da gördüğümüz türden gelenekçi ya da burjuva hareketler gibi bir yapıya sahip.

Kürt hareketi sosyalist hareketten doğmuş, başını bir sosyalist hareketin çekmiş olduğu bir kurtuluş, bir özgürlük hareketi.
Şimdi kırk yıldan sonra bu hareket batıda kendi muadilleriyle bir kere daha buluşuyor.

ertuğrul kürkçü aslında bu cümlelerle dolaylı da olsa bir özeleştiri veriyor.. ve olması gerekenin ancak olmaya başladığına da işaret ediyor..

ama.., bu röportajı yapanlar hala ısrarlı .. hala "hesap" soruyor..

Bir önceki seçime de yine Blok’la seçime girildi ve parlamentoda bir grup oluşturuldu. Bu dört yılda parlamentoda ve parlamento dışında neler denendi, ne kadar yol alında ve bugün hangi noktadayız
?
gelinen noktayı bile görmekten uzak bu gizli şövenistler bu soruyla da kalmıyor..

Şu an Demokratik Blok’un olabilecek en geniş ittifak olduğunu söylediniz, ama biliyoruz ki bu bloğun içinde ÖDP, dolayısıyla (ve ÖDP’nin içindeki en ağırlıklı güç olarak) Dev-Yol geleneği yok. Bu diziliş en geniş blok iddiasında bir çatlak olduğunu göstermiyor mu?
sanki ödp ye gelme dendi sanki ödp istenmedi.. ve en önemlisi..; sanki.., ortada 1970lerin devasa kitleselliği ve örgütsel gücü ile ve de çizgisi ile ortada bir dy var.. 1 mayıs da görüldü ortada ne dy kalmış ne de ödp..
ama soru .., inatla bu blok sosyalistleri içermiyor noktasında duruyor.. yani soru değil açıklama gibi..

en anlamlılardan biri de aşağıdaki sözlerdir..
Bize bu görev tevdi edildi dediniz, bu çok anti-demokratik bir yöntem değil mi?

bir blok kuruluyor ve bu blok bazı politik şahsiyetlere görev "tevdi" ediyor".. osman akınhay ve berat günçıkan bunu anti-demokratik olarak "damgalamak" için.. çırpınıyor..

tevdi etmek.. bırakmak vermek yani.., buyur al doğru biçimde kullan demektir.. türkçe meali!!..; kürtler bu türkiye "sosyalistlerine".. buyrun bu gücümüz ile sizi de parlamentoya taşıyacağız bu mutfakta sizde olun sizin de katkılarınız görevleriniz olsun diyor.. ama bu iki sosyal-şöven bundan muzdarip olmuşlar.. gururlarına dokunmuş.. gundiler!! onlara görev tevdi ediyor.. olacak iş mi?!

gururları incilen!! bu şövenistlerin röportajı.., artık açık hesap sormakla birlikte.., kürt politik özgürlük hareketini kendi kafalarına göre tanımlamaya.., karalamaya dönüşüyor..

BDP’nin Demokratik Özerklik projesine baktığımızda, sınıf konusunda net bir tutum göremiyoruz, zengini de fakiri de eşitleyen bir dil var, herkesi kapsaması düşünülürken sosyalist olduğu söylenen zemin kayıyor gibi görülüyor. Üstelik solun bir kısmının da böyle bir derdi var, Kürt Özgürlük hareketi milliyetçi bir hareket olarak görülüyor Bu sizin için de bir kaygı oluşturmuyor mu, dil kurmakta zorlanmıyor musunuz?

beyaz-elit "sosyalistler"!! ..; demokratik özerkliği çok iyi anlamışlar da.., sınıf konusunda netlik olmadığını tespit edivermişler.. ve "bilimsel" gerekçeleri de eksik değil.. zengini de fakiri de eşitleyen bir dil var .. zengin ile fakirin eşit olmasının olanakları varmıdır? bu ayrı bir ebleh mantığı bunu bir yere bırakıyorum da..,
ulusal bir sorunda inkar edilen bir ulusda.., zengin ile fakirin inkar edilme-edilmeme olanağı da var mı? bu daha ayrı bir eblehliktir..
kürtçe "meali"..; ahmet türk yada şerafettin elçi yada sezgin tanrıkulu veya ensarioğlu.. bu mücadele bunu başarana kadar..,kürt olarak mı? kayıt ediliyordu..? da "sınıf" arıyorlar..

ve.. sırrı süreyya ile kürkçü'ye hesap soruyorlar.. gaz verip güdümlüyorlar.. bu "işleri" hangi "saik"le yapıyorlar acaba..!!!
sosyalist olduğu söylenen zemin kayıyor gibi görülüyor. Üstelik solun bir kısmının da böyle bir derdi var, Kürt Özgürlük hareketi milliyetçi bir hareket olarak görülüyor. Bu sizin için de bir kaygı oluşturmuyor mu, dil kurmakta zorlanmıyor musunuz
bu kadar açık bir şövenist ifade ve tahrik olur mu? .. demekki oluyormuş..

ezilen bir halkın milliyetçi olması ile sosyalistlerin bu ezilen halkın yanında olup-olmamasını belirleyen şey ne olabilir ki?..

velevki.. özgürlük hareketi kürt milliyetçi hareketi olsun.. yani.., bu "sınıfcıların" formatında bir sosyalist hareket olmasın.. ne "kusurları" var ki.. bu güzide elit sosyalistlerimiz bunlardan uzak duracak.. filistinde hamas için höykürmeyi biliyorlar.. kürt halkı onlaradan daha milliyetçi mi?
yoksa kürtler bu vatanlarını bölecek ve bu vatanlarında bir "sorun"!! oldukları için mi? dertliler.. ve gerginler..

alttaki soruyu yorumsuz bırakacağım..

BDP, hepimizin bildiği üzere, yaygın bir sivil itaatsizlik eylemi başlattı. Sırrı da bir yazısında Arap isyanlarından söz ederken Halep’te biri hapşırsa Diyarbakır’da aksi olur demişti. Seçime daha bir ay var, Tayyip Erdoğan’ın dediği gibi ortalık provakasyona da açık. Kışkırtma da olabilir. Öcalan da, “15 Haziran’da bu iş biter, ateşkes sona erer,” diyor. Bütün bunlar sivil itaatsizlik eylemini bir isyana dönüştürebilir mi?

sonuç..;
buna röportaj denmez.. buna aleni saldırı karalama ve tahrik denir.. içerik olarak tamamen şövenizm kokuyor.. sırrı süreyya ve kürtkçü bu noktada yetersiz kalmışlardır.. röportaja devam etmişler ama içeriğindeki amacı teşhir etmemişlerdir..
kınıyorum..
 
#2
?Düşünen Her Türk, Kürt Meselesini Dert Edinmeyi Tadacaktır?-HABERTÜRK

Yukarıdaki söyleşi habertürk te yayınlandı birkaç gün önce.Birgün çevresinin sol'umsu rengiyle habertürkün sağımsı renginin ortak bir paydada buluştuğunu her iki yazı açık ve de seçik olarak ortaya koymakta...


sonuç..;
buna röportaj denmez.. buna aleni saldırı karalama ve tahrik denir.. içerik olarak tamamen şövenizm kokuyor.. sırrı süreyya ve kürtkçü bu noktada yetersiz kalmışlardır.. röportaja devam etmişler ama içeriğindeki amacı teşhir etmemişlerdir..
kınıyorum..
(katılıyorum).
 
Üst