seçim sonrası başlayan bir konsept kaos!!

#1
sosyal medya ve medyada koalisyon ve erken seçim konuşuluyor.. DA....

spor proğramlarında takım kuran oyuncu alan-satan "bir bilen" bol olur.. benim dediğimi yapsalar takım şampiyon olmakla kalmaz dünya kupasını bile alır iddiasında havalı konuşanlara bakarsan yahu bunu teknik direktör yapmalıyız dersin.. oysa sadece konu mankenidir..

bu sayfada ben aynısını yapmayacağım.. ne koalisyon., ne de erken seçim olabilirmi? bunları konuşacağım.. bakılmayan yerlere bakmayı önereceğim..

tayyip sessiz.. bu doğal değildir.. bunu., espiri malzemesi yaparız., eyleniriz de.. ama neden? sessiz bunu sorgulamak gerekir..
bir cumhurbaşkanının heleki parti başkanı gibi çalışan hırslı bir kişinin seçim sonrası sessiz kalması doğal değildir.. demekki evde ciddi tartışmalar yaşanıyor..

23 nisan başbakanının balkon konuşmasını dinlediğimde.. bayramda ev içinde başlayan bir tartışma sırasında gelen misafirleri kapı önünde oyalama görevi verilmiş gibiydiler.. git.. kapıda oyala hatta şeker falan tut demiş gibiydiler..

o zaman bunu düşünmüştüm.. içerde sıkı tartışmalar var diye düşünmüştüm.. ve beklemiştim.. bir şeyler sızar mı? acaba..
ama.. sızmadı..
sızmamasını daha bir ciddiye aldım.. hatta ürktüm.. ve ne yazıkki emareleri amed'de başladı.. hüda par üzerinden başaltılan provakasyon çok ciddi bir kontra hamledir..
bahsettiğim suskunluğun "sese" dönmüş halidir..

görülen o ki.,

bence.. akp içinde tartışmalar iç düzenlemeyle ilgilidir..
tayyip köşke çekilsin.. akp içinde çeteleşmiş ekipi dağıtılsın.. akp yeniden 2002deki koalisyon formatına dönsün ve hükümet kurabilecek bir pozisyon alsın..

bu değişimin zorunluluğu anlamında milli görüş kanadı adına bülent arınç açık konuşmuş ama seçim sonrası başlasın demişti.. demekki bu ekip harekete geçmiş..
cemil çiçek üzerinden tanımlayacağım akp içindeki devlet erkanı kanadı seçim öncesi sessiz kalmıştı ama bu yönde talepleri olduğunu ima edecek sözleri olmuştu..

yani.. akp içindeki tayyip çetesi tavaya konmuştur.. ama bu çetenin., dinlemek ve anlaşmak yerine direnmeyi tercih ettikleri kesin.. bilindiği gibi salınan ergenekon çetesinin bir kesimi tayyip ile ilişkilenmişti.. sedat peker bunlardan biri.. bu ekip üzerinden kaos yaratmak amaçlı harekete geçtiler..

bunun herkes farkında.. chp farkında hdp farkında haliyle akp içindeki tayyip dışı ekip de biliyor..
bu anlamda.. öncelikle bu kontra harekatın durdurulması gerekir.. bakur bu noktada hassas ve çok akıllı ve politik olarak da disiplinli davranabiliyor..
ben.. batıyı düşünüyorum.. ve bu anlamda özellikle mhp'yi düşünüyorum.. nasıl bir pozisyon alacak..

tüm bunları çözebilmek için bu tayyip çetesi., harekatın sonucunda ne bekliyor bunu çözmek gerekir..
buna kaos konsepti diyorum ki.. ben bulmadım., çoktan dillendirildi bile..
 
#2
tayyip sadece iktidar üzerindeki etkinliğini kaybetmedi.. akp üzerindeki karizmatik iktidar etkinliğini de kaybetti.. savaşa sadrazamını gönderen padişah yenişilgi yaşandığında sadrazamın başını keser işi kurtarabilir ama kendisi de gitmiş ise yenilgiden payını alr.. tayyip bu hatayı yaptı..
ama.. yapmak zorundaydı.. yani hata burada değil.. bugüne kadar yaptıkları ile yapmak zorunda olduğu bir şeydi.. hata zaten kendisiydi.. daha açık ifade dersem.. hata.; akp içinde tayyip'e fazlaca değer verme ve ön açma ve yaptıklarına göz yumma ile ilgilidir.. bunu fettullah çok önceleri söylemişti..

ortaya çıkacak kaos ortamında tayyip üzerine gelmelerin önünü kesebilecek., bu arada akp'ye bütün olarak yüklenmeden dolayı devlet içinde ilişkileri yoğun olmayan milli görüşcüler ürkecek tayyip üzerinde tepinmeyi bırakacak.. akp'ye bütün yüklenme akp dışı bir koalisyon arayışı anlamına gelir.. bunun matematiksel olanağı hdp ile var ama bu olamayacağından dolayı devlet süngüsü ile oluşacak bir azınlık hükümeti tayyipi kızartırken., milli görüşcüleri de ayırmaz.. bu korku onları tayyipe ve kaos konseptine yaklaştırır..

demem o ki.. öncelikle bu kaos konseptine karşı pratik tedbir alınmalıdır.. devletin partisi olan chp-mhp bu noktada aktif olmalıdır..
bunun dışında demirtaş'ın belirttiği gibi chp akp oturup bir proğram yapmalıdır.. kaos ancak böyle engellenir..

bu anlamda.. akp bütününü şu aşamada hedefe koymak bu kontra konsepte hizmet eder.. akp içinde ayrışmaya hizmet edecek bir tarz tutturmak gerekir..

elbette özellikle yolsuzlukların yargılanmasının önünü kapatan yargı-emniyet vs. üzerindeki tayyip ekibi hegomanyasını kaldırmak şart.. yine yök hegomanyası kaldırılmalı ve en önemlisi yerel yönetimler üzerinden rant dağıtımı durdurulmalıdır..
tüm bunlar., akp'yi toptan silecek bir tarz ve amaçla yapılmamalıdır..
 
#3
dengir mir fırat ve öngörüsü

yaşadığı yenilgi sonrasında akp içinde bir çatışmanın başlayacağı öngörüsü bir tahmin değil., realitedir..
cemaat ile başlayan ilk çatışmada tayyip çetesi ilk raundu kazandı ama ciddi hasar gördü.. yayılmış çatışma olarak süren bu savaşın içinde milli görüşcülerin diklenmesi ortaya çıktı.. bu arada tayyip cumhurbaşkanı olmayı başardı.. ama bu başarı akp içinde kaynayan kazanın istimini almaya yetmedi.. herkes genel seçimleri bekledi..

ve beklenen sonuç geldi.. başkumandan tayyip liderliğinde girilen seçimlerden ciddi bir yenilgi ile çıktı.. yenilgi asıl olarak tayip ve çetesinin gerek iktidar gerek ise parti üzerindeki etkinliği zeminlerinde yaşandı..

bundan sonra.. herkes kılıcını çekti hazır bekliyor.. tayyip çetesi çoktan harekata başladı..
bu anlamda size akp kurucularından ve şimdi hdp milletvekili! olan dengir mir fırat'In açıklamalarını ve bir öngörüsünü sunup analiz edeceğim..

AKP'nin bölünebileceğini ifade eden Fırat, sözlerini şöyle sürdürdü: “AKP içinden alternatif bir parti çıkacaktır. 2001'de kuruluşta yer alan kadroların hiçbiri şu an yok. 3 dönem maddesi gerekçesiyle tasfiye edildiler. Dolayısıyla yeni bir parti, AKP'nin çıraklık dönemine benzer bir parti kurulacaktır diye düşünüyorum. O zaman daha renkli bir seçim olacak. Çünkü yeni parti AKP tabanından oy alacaktır ve AKP ana muhalefet konumuna gelecektir.” .. (ilerihaber)..
burada en dikkat çekici ifade., O zaman daha renkli bir seçim olacak. ifadesidir.. dengir mir'e göre erken seçim görünüyor..
bu ifadelerde akp içinden alternatif bir parti çıkacak iddiası var ama meclis ile ilgili net ifade yok.. yani yeni partiye meclis içi katılım olacak mı? konusunda açıklama yok..
yokken.. erken seçim imasının "derin"ine bakmak gerekir..

erken seçim kararına uyacak tek parti mhp olabilir.. akp içinden çıkan olur mu?.. sanmıyorum.. bu da.. bu meclisten erken seçim kararı çıkamaz anlamına gelir.. buna rağmen dengir mir fırat bunu öngörebiliyorsa başkaca yerlerden bilgilere sahip ve bir atak bekliyor demektir..
aslında sorulması gerekir ve açıklaması gerekir..

şu kesin.. dengir mir akp'yi iyi tanıyor.. içerde bir ayrışma olduğunu bilir.. ki., zaten görünen bir şey.. ama bir şey atlanıyor.. akp vekilleri nasıl bir yapıya sahip ve çoğunluk olarak., nereye bağlı..

bana göre., akp vekilleri içinde başlamayan bir ayrışma sonrası dışarda oluşacak bir yeni-akp partisi etkili olamaz.. en azından bir seçim yaşamadan bilinemez..

dengir mir akp içinden tasfiye edildiğinde şimdi güvendiği "ayrışacak olanlar" ona sahip çıkmadı.. cemaat tasfiyesinde cemaat gücü de etkili olamadı.. milli görüş-arınç ekibi en güçlü olan olmasına rağmen açık savaşa girmeye cesaret edemedi.. tüm bunları "toplarsak".. akp'ye alternatif bir akp öngörüsü gerçekçi olmayan(şimdilik) amaçlı bir manüplatif öngörü oluyor.. erken seçim de aynı..

bahsettiğim kaos konseptinde erken seçim yok.. aksine tayyip ve çetesine dokunmayacak bir azınlık hükümeti yada koalisyon hedefi var.. kaos konseptinin işi de bu..
milli görüşcüler ürkütülecek.. mdp tabanı bölünme ve çatışma ile gaza getirilecek mhp'yi akp ile ilişkilenmeye zorlayacak.. bakur'da başlayacak kaos batıya da sıçrayacak ve olası akp içinden chp ile koalisyon veya chp azınlık hükümeti ve hdp desteği mhp sessizliği projesi engellenecek..

kılıçtaroğlu.. iktidar olacağız derken., bildiği varmış..
akp içinden gelecek koalisyon önerisine yada güven oylamasında mhp ile birlikte sessiz kalacak bir akp rakamına gereksinimi var.. hdp desteği zaten olacaktır diye düşünülüyor..

benim tartışmaya açtığım konu.. dengir mir fırat'ın erken seçim öngörüsüdür.. sanki meclis içinde akp yarılması olacak ve bu süreç başlayacak demek istiyor.. ama olma olasılığı bana göre çok zayıf.. demekki dengir mir dışardan bazı güçlerin tazziği ile olacaktır demek istiyor..

sermaye çevrelerine(iç-dış) bakıyorum.. ses yok.. sanki beklemedeler.. ama medya kalemleri ve toplum mühendilerine baktığımda.. erken seçimden çok.. akp içinde tayyip ekibi dışında bir akp işleyişi istiyorlar.. sanırım.. chp-akp koalisyonu istiyorlar..

bir not düşeyim.. tayyip ve çetesi kendilerinden menkul bir ekip değil., küresel sermayenin bişr konseptinin desteğine de sahipler.. bölgede yaşatılan kaos konseptine bakınca bu net anlaşılıyor.. bölgedeki kaos konsepti erimeden yada eritme sürecine sokulmadan türkiyedeki kaos konsepti engellenemez..

bunun içinde.. gerek bölgede gerek ise t.c. içinde ciddi bir kürt "sorunu" çözüm proğramı olmalıdır.. ister azınlık ister koalisyon hükümetleri olsun.. bunu merkezlerine almak zorundalar..
bu sözlerimden mevzu!! sadece kürtler mi? anlamı çıkartılmasın.. realitelere bakarsak.. mevzu'nun ana dinamiği ve aracı kürtler de ondan..
 
#4
güncelleme

sosyal medya ve medyada koalisyon ve erken seçim konuşuluyor.. DA....

spor proğramlarında takım kuran oyuncu alan-satan "bir bilen" bol olur.. benim dediğimi yapsalar takım şampiyon olmakla kalmaz dünya kupasını bile alır iddiasında havalı konuşanlara bakarsan yahu bunu teknik direktör yapmalıyız dersin.. oysa sadece konu mankenidir..

bu sayfada ben aynısını yapmayacağım.. ne koalisyon., ne de erken seçim olabilirmi? bunları konuşacağım.. bakılmayan yerlere bakmayı önereceğim..

tayyip sessiz.. bu doğal değildir.. bunu., espiri malzemesi yaparız., eyleniriz de.. ama neden? sessiz bunu sorgulamak gerekir..
bir cumhurbaşkanının heleki parti başkanı gibi çalışan hırslı bir kişinin seçim sonrası sessiz kalması doğal değildir.. demekki evde ciddi tartışmalar yaşanıyor..

23 nisan başbakanının balkon konuşmasını dinlediğimde.. bayramda ev içinde başlayan bir tartışma sırasında gelen misafirleri kapı önünde oyalama görevi verilmiş gibiydiler.. git.. kapıda oyala hatta şeker falan tut demiş gibiydiler..

o zaman bunu düşünmüştüm.. içerde sıkı tartışmalar var diye düşünmüştüm.. ve beklemiştim.. bir şeyler sızar mı? acaba..
ama.. sızmadı..
sızmamasını daha bir ciddiye aldım.. hatta ürktüm.. ve ne yazıkki emareleri amed'de başladı.. hüda par üzerinden başaltılan provakasyon çok ciddi bir kontra hamledir..
bahsettiğim suskunluğun "sese" dönmüş halidir..

görülen o ki.,

bence.. akp içinde tartışmalar iç düzenlemeyle ilgilidir..
tayyip köşke çekilsin.. akp içinde çeteleşmiş ekipi dağıtılsın.. akp yeniden 2002deki koalisyon formatına dönsün ve hükümet kurabilecek bir pozisyon alsın..

bu değişimin zorunluluğu anlamında milli görüş kanadı adına bülent arınç açık konuşmuş ama seçim sonrası başlasın demişti.. demekki bu ekip harekete geçmiş..
cemil çiçek üzerinden tanımlayacağım akp içindeki devlet erkanı kanadı seçim öncesi sessiz kalmıştı ama bu yönde talepleri olduğunu ima edecek sözleri olmuştu..

yani.. akp içindeki tayyip çetesi tavaya konmuştur.. ama bu çetenin., dinlemek ve anlaşmak yerine direnmeyi tercih ettikleri kesin.. bilindiği gibi salınan ergenekon çetesinin bir kesimi tayyip ile ilişkilenmişti.. sedat peker bunlardan biri.. bu ekip üzerinden kaos yaratmak amaçlı harekete geçtiler..

bunun herkes farkında.. chp farkında hdp farkında haliyle akp içindeki tayyip dışı ekip de biliyor..
bu anlamda.. öncelikle bu kontra harekatın durdurulması gerekir.. bakur bu noktada hassas ve çok akıllı ve politik olarak da disiplinli davranabiliyor..
ben.. batıyı düşünüyorum.. ve bu anlamda özellikle mhp'yi düşünüyorum.. nasıl bir pozisyon alacak..

tüm bunları çözebilmek için bu tayyip çetesi., harekatın sonucunda ne bekliyor bunu çözmek gerekir..
buna kaos konsepti diyorum ki.. ben bulmadım., çoktan dillendirildi bile..
10 haziranda bu yazı ile konuyu açmıştım.. geldiğimiz aşamada güncelleme gerektiğini düşündüm..çünkü haziran seçim sonuçları ile birlikte başlayan "belirsizlik" yerini netliğe bıraktı.. kaos konsepti devreye açık açık girdi..

bunu öngörüp., ikinci yazımda ne yapılabilir ile ilgili düşüncelerimi belirtmiştim..
demem o ki.. öncelikle bu kaos konseptine karşı pratik tedbir alınmalıdır.. devletin partisi olan chp-mhp bu noktada aktif olmalıdır..
bunun dışında demirtaş'ın belirttiği gibi chp akp oturup bir proğram yapmalıdır.. kaos ancak böyle engellenir
.. bu sözlerimi akp kurucusu dengir mir fırat sözleriyle tamamlamıştım..
yine de "işlerin"., dengir mir fırat'ın düşündüğü gibi işlemeyeceği öngörümü de belirmiştim..
benim tartışmaya açtığım konu.. dengir mir fırat'ın erken seçim öngörüsüdür.. sanki meclis içinde akp yarılması olacak ve bu süreç başlayacak demek istiyor.. ama olma olasılığı bana göre çok zayıf.. demekki dengir mir dışardan bazı güçlerin tazziği ile olacaktır demek istiyor..
bunu derken de..
bir not düşeyim.. tayyip ve çetesi kendilerinden menkul bir ekip değil., küresel sermayenin bişr konseptinin desteğine de sahipler.. bölgede yaşatılan kaos konseptine bakınca bu net anlaşılıyor.. bölgedeki kaos konsepti erimeden yada eritme sürecine sokulmadan türkiyedeki kaos konsepti engellenemez.. tespitini sunarak asıl konu bu demiştim.. bu noktada bir yazım da mevcut..
http://www.enternasyonalforum.net/p...l-turkiye-ye-bakacaksin.html?highlight=kobane

toparlarsam.. bu süreç içinde bölgedeki kaos sürecine müdahale oldu.. ben oldu diyorum ama tarışmaya açıktır.. rusya'nın sürece dahil olmasını kaos olarak değil., çözüme katkı olarak görüyorum.. küresel egemenlik içindeki kaos yanlıları dışındaki konsept rusya'ya yeşil ışık yaktı.. rusya bunu değerlendiriyor.. çünkü bölgede "bir başka alternatif güç" ama küresel hegomanya içinden bir güç olarak sahneye girdi., daldı!! diyeyim..
neden rusya.. bunuda alttaki linkte açıkladım..
http://www.enternasyonalforum.net/p...-abd-analizleri-uzerine.html?highlight=kobane

yani.. bölgedeki kaos sürecine yapılan müdahalenin ilk etkileri türkiye'ye yansımaya başladı.. ankara'daki bu ciddi boyuttaki katliam saldırısı kaos konseptinin bölgeye yapılan müdahaleye yanıtıdır.. aynı şekilde rusya hinderlantında(etki alanlarında) benzer olaylar görülecektir.. hatta avrupa içinde de bekleyin..

ne???? olabilir..

sürecin asli öznesi olan özgürlük hareketi gelişmeleri gördü-okudu ve pozisyon almaya başladı..
provakatif saldırılara dikkatli savunma yaparken özellikle halk ile devletin arasına gereksiz girişler yapmamaya dikkat etti.. bu konuda hazırlıklı olduğu milis öz savunma güçlerinin başarı etkisi fazladır.. yine de engelleyemediği bazı şeyler yaşansa da süreci aşağı yukarı iyi idare etti..
son atağı da seçim tarihine kadar tek taraflı ateş kes ilanı olurken ankara katliamı genel müdahale zemininde aynı zamanda bu pozisyona karşı atak olarak da yapıldı..

görülen o ki.. iktidar(hükümet) nezdinde yapılan açıklamalar(yas ilanları) her ne kadar şekilsiz ve riyakarca olsa da bir amed ve suruç karşısındaki duruş gibi değildir.. çünkü her eylem yada her provakasyon amacının tam tersi sonuçlar yaratabilir yada yol açabilir..
ankarada patlatılan bomba ile ayrım yapılamadı.. kortej hdp ve ağırlıklı kürt korteji iken yanında yöresinde beklenmedik kayıplar yaşandı. katledilen 11 chp gençliği ciddi bir olaydır.. ve katledilenlere bakıldığında türkiyenin her tarafından var..
hemen sonrasındaki duruşlara bakıldığında sıhhiyede toplanan sayı ve türkiyede başlayan tepkiler bir fırtına habercisi görünümündedir..

sistem buna müdahale etmek zorunda.. yoksa ikinci bir gezi süreci başlar ki.. sonunda söndürebilse de yaratacağı şey hiç istemediği bir şey olacak..
TÜRKİYENİN HALKLARI VE TÜM RENKLERİ BÜTÜNLEŞECEK..

savaşalım., halkımız ayaklan., genel grev.. vs. gibi hamaset işleri boş işlerdir. öncelikle ortada bir savaş yürütecek kurmaya sahip örgüt yok.. bir tek pkk var o da "kürt"!!..
batıda olmayan savaş gücü kürt üzerinden başlatılırsa kaos için toplumsal malzeme doğacaktır.. savaşcı örgütü geçtim.. ayaklanacak halk da yok çünkü genel grev yapacak işçi sınıfı da yok..
ama olabilecek ve dahi olması gereken şeyler varken., olmaz üzerinde tepinmek klasik görev kaçkınlığıdır..
cezaevlerinde tartışma başlardı.. 1 hafta mı? hayır yetmez., en az 15 gün hatta 1 ay olmaz ise katılmayız.. vs.. kitle hazır mı? vs. buna bakan yok.. zaten çoğu başladığı rakamı kaybederek sürmüştür..

pkk olan biteni çok net görüyor., süreci iyi okuyor.. bu anlamda ateş kes ilan etti.. kürtler ankarayı zapdedemez.. ama varsa zapta yürüyen ve sincana kadar gelen bakur'dan destek sunar..

trakya-ege-karadeniz-orta anadolu-marmara-hatta akdeniz sistemin elinde kaos yada şövenizm linçleri olarak işletilmeye müsait..buralarda binbir uğraş ile gedikler açılmış.. ancak işleniyor.. üstelik buralardaki kürt dinamiği üzerinden bu başarılıyorken.. anlayacağınız eski bdp(kürt partisi!!) binaları hdp olunca bile gitmeye yüksünen yada bahane eden varken., türkiye solunda bile hdp'ye hala inatla ve çirkince kürt partisi ve kürt olmayanlara kuyrukçu diyen varken., hamaset işlerini ciddiye almıyorum., aksine kontra faliyet sayıyorum(ahmakça olanlar da objektif ajan oluyor)

demem o ki.. t.c. kaos konseptini kaldıramaz..
1- bölgede kaos konseptine karşı operasyon başladı ve bundan t.c. süreci muaf kalmayacak..
2- bu anlamda.; ya demokrasi güçleri birlik içinde bu sistemler(konseptler) arası çatışmada üçüncü bir muhatap olarak dikilecek.. yada devreye darbe güçleri girecek..
muhatap olamayan muaf olur..
kürt halk özgürlük mücadelesi muhataplığı kazanmış ve red edilemez konumda ama bunu bölgede olduğu gibi diğer halklar ve dinamikleri ile ortak işletmek istiyor.. bu konuda stratejik bir duruşa ve kararlığa sahip..

ya görürsünüz.. nicelik önemli değil., nitelikli eşit asli öznesi olursunuz.. yada sistemin sürecinde yuvarlanır., ya tasfiye olur., yada kontralaşırsınız..
 
#5
bbc türk haberlerinde., haberden çok kodlama yorum olarak bir yazı çıktı.. yazı., finansial tımes türkiye muhabirinin ankara katliamı üzerine gelişecek politik-sosyal sonuçlar analizi ve öngörülerine değiniyor..
"Saldırının amacı kaos yaymak idiyse, bunu başarmış gibi görünüyor. (...) Ülkenin siyasileri birbirinin boğazına yapışmış durumda. Kürtlerle ateşkes başarısızlığa uğradı ve iç savaş söylentileri artık kulağa erken gelmiyor". buradaki kaos tespiti çok ilginç..saldırının amacı olarak direk tanımlaması da çok anlamlı.. daha ilginci., sonrası cümleler ile birbirinden ayrı iki zemin olduğu halde bu iki zemini kaos ile ortaklaştırmasıdır..
Ülkenin siyasileri birbirinin boğazına yapışmış durumda.. bu durum .. her zaman kaos süreci doğurmaz.. yani kaos kelimesi sadece parlamento ayağında yaşanır.. elbette bu "siyasilerin" arkasında silahlı güçler varsa kaos ortamı doğar.. yazar!! aslında analist diyeyim.. ardından getirdiği cümle ile asıl konuya giriyor.. Kürtlerle ateşkes başarısızlığa uğradı ve iç savaş söylentileri artık kulağa erken gelmiyor". demekki konu.; birbirinin boğazına sarılmış siyasiler olayından daha başka ve derin.. ama arkasından şunları söylüyor..
Gazete Türkiye'deki bölünmeyi özetlerken "Seçmenin bir kısmı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı bir kurtarıcı olarak görürken, geri kalanlar onun yozlaşmış bir diktatör olduğunu düşünüyor" diyor. bu sefer.. kürtler ile devlet arasındaki iç savaş tespitinden başka zemine döndü..
t.c. sürecinde bu durumlar ilk değildir.. m.kemali diktatör görenler ile kurtarıcı görenler.. devamında inönüyü diktatör görenler ile atatürkcülüğün halifesi sayanlar.. menderesi diktatör görenler ile menderesi bu atatürkçü rejimden kurtarıcı görenler., uzar gider.. buradaki saflaşmalarda iki toplumsal dinamik ve çatışması sözkonusu değildi.. denetimli bir iç çatışmadır.. hakem her zaman ordu olur.. iş bitince işi çözer.. bu iş de çözülecek ise böyle yada ordunun doaylı yer aldığı biçimlerle çözülecek..
AMA.. diğer konu çok farklı.. yani kürtlerle devletin çatışması öngörüsü çok farklı.. kürtler.; bu sefer ulusal varlıkları ile sınırlı sorun yaşadıkları bir devlet otoritesi işleyişine isyan hallerinde değiller.. bunuda içeren ama var olan devleti., demokratik cumhuriyet olarak format değişimine zorlayan bir çatışma içindeler ve gayet örgütlüler.. üstelik yanlız da değiller..
yazar bu durumun farkında bu kesin de.. rahatsızlığı nerelerde ve çözüm olarak ne? düşünüyor.. zaten çözüm düşüncesi bu durum karşısındaki küresel bir gücün pozisyon alma biçimini de açıklıyor.. ben bunu dost-düşman yada geçici dost yada nasıl bir dost! talepleri olduğpu konusu diyeyim..
Türkiye'nin hali hazırda çok kötü ve derin şekilde bölünmüş olduğu yorumunu yapan gazete, hafta sonu yaşanan saldırıyla bu durumu değiştirme umutlarının da azaldığını kaydediyor.
duruma çok üzüldükleri!! ortada da., ne? düşünüyorlar..
Yazı, Türkiye'nin birçok farklı tehditle karşı karşıya olduğuna dikkat çekerek son buluyor:
"Suriye'de saldırı düzenleyen Rus uçakları Türkiye'nin hava sahasına girdi. IŞİD sınırında. Kürtlerle savaş yeniden alevlendi. Ekonomisi zayıflıyor. Tüm bunlara ek olarak erken seçimde seçmen kararını değiştirecekmiş gibi görünmüyor. Ülkenin şu an ihtiyacı olan tek şey siyasi olarak hesap verilebilirliğe geri dönüp, kutuplaştırmaya son verilmesi. Eğer yapılmazsa, bu önemli NATO müüttefiki ve Avrupa Birliği üyeliği adayı ülke, yönetilemez hale gelecek."
onca sorun yazıyor ama çözüm tespitine bakın!!.. Ülkenin şu an ihtiyacı olan tek şey siyasi olarak hesap verilebilirliğe geri dönüp, kutuplaştırmaya son verilmesi. akp içindeki tayip çetesi hesap verebilir hale gelsin.. hoş bunu da demiyor., siyasiler diyerek genelleştiriyor.. gerekirse ülke bütünlüğüne kasteden bölücüler!! de yargılanabilir..
bana göre bu.; 1960'nın soft halindeki bir darbe çağrısıdır..
bana göre., kaos konsepti karşıtı olan küresel konsept tayip'den rahatsız ama sadece., beceriksizliğinden ve ortalığı bok etmesinden rahatsız.. asıl rahatsızlığı demokratik cumhuriyet temelinde gelişen toplumsal muhalefet ve içindeki dinamikler..
haziran seçimleri sonrasında ısrarla dillendirilen (tayip etkisinden kurtulmuş)akp-chp koalisyonunu zinde güçler üzerinden tekrarlıyor.. buna kürtlerin başat olduğu enternasyonalist devrimcilerin ortak olduğu radikal demokrasi cephesinin de dahil olmasın bekliyor ve istiyor..
bu isteğe ben eyvallah derim ama 1960'da solun dahil olması gibi değil.. üçüncü asli özne olarak dahil olmasını isterim..
konuya dönersek..
ankara katliamı sonrasında nelerin tartışılacağı ve yönlendirileceği aşağı yukarı belli oldu.. küresel konseptler çatışmasında kaos karşıtı konsept günah çıkartıyor.. kaos'a giden sürecin sorumlularından biri olduğunu unutturmaya çalışıyor..
kaos süreci işletilirken göz yumdular.. ilerde çatışma yaşayacakları dinamiğin yıpratılmasına hizmet ettiği için göz yumdular.. bakılar ki süreç denetimden çıkıyor., şimdi ötüyorlar..
yine de bu gelişmelere hamasat üzerinden yaklaşmanın anlamı yoktur.. egemenler cephesindeki süreç kendi içindeki çatışan iradeler üzerinden ilerleyecektir.. sen bu iradelerin hepsine rest çekip sürece kendi iradeni dayatacak konumda isen üçüncü savaşan taraf olarak süreçte yerini alırsın., ve sistemi değiştirirsin.. bu konumda değilsen., ya üçüncü asli irade olarak yer alır., sistem içinde başlayacak olan değişime kendi mevzilerini kazacak şekilde dahil olursun.. yada., konseptlerden birine yatar edilgen bir politik pozisyon yaşarsın..

kürt halk dinamiği bu anlamda süreci okumuş.. kendini tekil özne(ulus devlet yada etnik-federasyon) olarak dayatabilmesi için konseptlerden birine yatmak zorunda.. ayrıca politik çizgi olarak böyle bir hedefi baştan bu duruma düşmek olarak görüyor.. bu yüzden., özellikle rojava alanındaki başarılı pratik sonuçlarına bakınca ne istediği belli.. devletin içindeki konseptlerden birine tekil duruş ile yatmak yerine., muhalif dinamiklerle ortaklaşarak onların belirli düzeye gelmesine hizmet edecek politik duruşlarla yol almak.. şimdiye kadar olan bu idi.. "yazar".. bu gelişmeyi görüyor ve bu anlamda kodlamalar yapıyor..

veysi sarısözen yazısı ve kürt siyasalı(genel) içinden çıkan bazı söylemler.. üzerine yapılan tartışmaları olayı doğru görmek ama iolayın derinlemesine içine bakmadan tartışmak olarak değerlendiriyorum..
özgürlük hareketi açıklamış.. ankarada barış için katledilenlerin amacına(vasiyetine) hizmet edeceğiz diyorlar.. buna vasiyet diyerek derin anlam yüklüyorlar.. biliyorsunuz.. vasiyet size tam denk düşmese de ölene sahiplenme anlamında red edilemeyen bir şeydir.. burada elbette ölmüş bir dinamiğin talebinden(vasiyetişnden) bahsetmiyoruz.. sistem içi güçlerden birine kayma eğilimi taşıyan ama aslında olması gereken yerde olamayan bir dinamikten bahsediyoruz.. oraya itmek yerine olması gereken yere çekecek politik duruşlar gereklidir..

diyor.. şimdilik virgül koyuyorum..
 
#6
t.c. politik iktidar işleyişi halen kaos konsepti denetiminde.. iktidar blokları arasından çıkan itirazlar ise yalandan muhalefet görünümünde..

neden??
bunun bir çok nedenleri olabilir.. genel bir doğru ve en önemlisi olan nedenlerden biri., iktidar bloğu dediğimiz olgunun iç çelişkilerinin uzalaşmaz olmadığıdır.. bu da şunu açıklar.. somut-hareketli ve etkili ortak bir tehlike sözkonusu..
meselenin özü ve çözüm gücü., bu tehlikenin doğru tanımlanmasında yatıyor..

1- t.c. içinde ciddi bir alternatif iktidar olasılığı var.. ve bu iktidar adayı dinamik sosyalist..
bu olasılığın olmadığı malum.. ama olmayacak değildir.. olması için neler gerekli tartışılır ama tartışılsa bile olmasını bırakın., olasılığı bile tartıştıracak veriler(araçlar-koşullar-vs.) yok.. bu yüzden bu noktadaki tartışmalar.. 1- olsa iyi olurdu ve olması için çalışmalıyız tespitleri ve 2- halkımız ayağa kalkınız biz başınıza geçeriz hamasi söylemleri üzerinde yürüyor.. birincisi yapılması gereken şey iken ikincisi birincisinin işlemesine en büyük engeldir..

kısaca.. böylesi bir tehlike söz konusu değil.. değil ama bu özün içinde olan toplumsal muhalefet enerjisi var.. mesele bu enerjiyi aktif ve etkin enerji haline getirebilmektedir.
bu anlamda bu tehlike konu değil ama şu aşamada olmasa da olma olasılığı başka tehlikele ile ilişkili olduğu için iktidar bloklarının ilgi ve işlemsel alanı olmaktadır..

2- t.c. içinde toplumsal yapıların muhalefet olarak devletin denetiminden çıkma olasılığı var..
bu noktada zaten olmuşu var.. kürt halk dinamiği devletin denetimi dışına çıkmış durumda.. yani devlet., elinde olanı da kaybetmiş durumda.. bu durum diğer dinamikleri de olumlu etkilemekte.. öncelikle aleviler kopma aşamasına geldi.. türkiye solu bu anlamda netleşme aşamasını geçti artık ayrışıyor..
tüm bu gelişmelerin yarattığı rüzgar ve atmosfer ve koşullar devlete karşı sadece bir hükümet yada bir kesim(sağcı-dinci vs) iktidarı ile sınırlı bir iktidar karşıtlığı konumunu bozuyor..

bence.. iktidar bloklarının ortak tehlike tanımı bu oluyor.. küresel anlamda da bu zemine göre pozisyon alınıyor.. böylece kaos konsepti varlığını devam ettirebiliyor..

bu nedenle...
öncelikle kürt halk muhalefeti ve politik dinamiklerinin sırılandırılması gerekiyor., bu yetmez.. bu dinamikle ilişkili komünist dinamiğin de sınırlandırılması gerekiyor..
kürt halk dinamiğinin sınırlandırılması olanaksız hale geldi.. aynı şekilde bu dinamikle ilişkili komünist dinamiğin bu ilişkiden koparılması da olanaksız hale geldi.. sadece komünist dinamiğin bu duruşuyla genişlemesi sınırlandırılabilinir..
işte nasyonalist sol dediğimiz format bu anlamda öne çıkartılıyor., kontra kesimler tarafından yönlendirilmesinin önü açılıyor..

rusya'nın suriye atağının ana nedeni olmasa da bu duruma katkı sunması da beklenilmiyor değil.. bölgede gerici-emperyalist müdahaleye karşı tek güvenilecek dinamik kürt dinamiği algısı rusya'da var ile yer değiştirsin isteniyor..
dikkat edin.. türkiye solunun büyük bir kısmı.. yani sadece sosyal faşist ve nasyonalist olanları değil., çoğu., bölgede emperyalizm varlığı dendiğinde pavlovun köpeği gibi sadece abd'yi algılıyor.. rusya'yı değil.. dillendiren halen yok(istisnalar hariç)..

bu analizlerimden.. sınıf mücadelesini., pd iktidar hedefini anlamsız gereksiz talepler gördüğüm çıkmasın.. ben olanın somut resmini sunuyorum.. elbette.. sınıf mücadelesini ve pd iktidarını savunan kesimler bu hedeflerine göre pozisyon alacaktır.. bu anlamda.. tam tersi olarak bu hedeflerinizi ciddiye alın var olan koşullara göre ciddi duruşlarla pozisyon alın diyorum.. burada.. hamaset yapılamaz..
hamaset.. olası olmayan ama olmasını gerekli gördüğünüz zeminler için işlevsel olmaz.. daha çok olması için gereken doğru-somut ve sabırla işlenecek işlerden kaçmaya hizmet eder.. bu amaçlara hizmet edecek ilişkilenmeleri ve pozisyonları engeller..
bu durumu bilinçsizce yapanlar zamanla kontra olarak yapanların rengini alır., araçlarından biri olur..

ne demek istediğimi ayrıca açıklayacağım.. burada açık değil mi? açık ama türkiyede bu gibi konularda sürekli dip not yazmak gerekiyor..
 
Üst